miercuri, 7 noiembrie 2007

Cariera detinatorilor de doctorat

Toata lumea ofteaza si injura fie inflatia de titluri doctorale, fie mediocritatea posesorilor, fie sistemul studiilor doctorale de pe la noi. Inclusiv subsemnatul, cu mai putina patima, parca. ;-)

Ei bine, discursul politic si putin sau deloc inspirat se pare ca nu a produs altceva decat o vanatoare de vrajitoare sau lupta cu morile de vant, pentru a ne mentine in universul livresc. Putine au fost initiativele, si mai putine au fost concretizarile efective pentru ameliorarea starii de fapt. Si pentru niste pasi inainte…

Un punct de plecare in disciplinarea miscarilor haotice poate fi recentul demers asumat de catre Institutul National de Statistica. Acum ramane de vazut cat de bine va fi diseminat si, mai mult, cum se vor mobiliza cei vizati de acesta. Pentru ca am ceva obiectii legat de constructia sa... Apoi, si mai savuros este de vazut ce are sa se aleaga de rezultatele proiectului astuia. Asadar, avem interes. Si adaugam nerabdare!

4 comentarii:

Bogdan Voicu spunea...

Am vrut sa scriu la un moment dat despre asta, dar nu am avut timp.
Demersul nu e al INS, ci al EUROSTAT. Chestionarul este varza (am fost subiect), solicita informatii detaliate despre situatia personala in decembrie 2006, in conditiile in care l-am primit in octombrie 2007, iar esantionarea pare a fi pe cote sau, in cel mai bun caz, produce un esantion de disponibilitate. Adica rezultatele nu vor avea un nivel controlabil de reprezentativitate. :(

Andrei spunea...

Bogdan, nu esti singurul de la care aud critici cel putin justificate... Si, pentru ca ai spatele asigurat, rogu-te... Cum traducem "esantionarea pe cote care produce un esantion de disponibilitate"?

Bogdan Voicu spunea...

Nu stiu exact cum au facut esantionarea, insa luandu-ma dupa procedura de selectie pe ultimul nivel (ICCV a primit 6 chestionare, pe care conducerea a decis cui le distribuie...), trebuie ca s-a urmat una dintre strategiile urmatoare:

1. s-au trimis chestionare catre institutii in functie de domeniul de activitate (invatamant, cerceatre, functionari, agenti comerciali), plecand de la o estimare grosiera a distributiei absolventilor de doctorat. Selectia la ultimul nivel nefiind aleatoare (din cate am observat decizia o lua conducerea unitatii, fara un criteriu clar de alegere), esantionul devine unul pe cote.

2. s-au trimis chestionare catre diferite unitati, fara a avea o estimare de plecare, asa ca esantionul este de disponiblitate.

In ambele cazuri nu avem reprezentativitate. Anyway, datele pot da cateva indicatii interesante despre starea absolventilor de doctorat din RO.


/In comentariul anterior nu am zis ca esantionarea pe cote produce un esantion de disponibilitate, ci oferisem ambele alternative./

Andrei spunea...

Multam fain, Bogdan!