miercuri, 28 noiembrie 2007

Economie de piata educationala

Se intampla acum cateva saptamani, la o scoala de tara in judetul Giurgiu. Nu foarte departe de Bucuresti.

Scoala, vai de sufletul ei! Se pare ca e o zodie nefericita asta a cladirilor din ce in ce mai neingrijite, mai friguroase, mai prost dotate si mai aiurea gestionate… Ajuns in timpul cursurilor, a trebuit sa apara secretarea institutiei pentru a putea avea un partener de dialog. Am urmat-o in cabinetul directoarei, la fel de dureros la privit precum intregul local… „Vetust” e o vorba mica! Niste bucatele de hartie varate pe geamul intins pe birou, pe etajera doar o veche carte de telefoane si doua cataloage promotionale, un calendar amarat pe-un perete… Si, la doar cateva grade peste 0, muste!

In fine, secretara scoate telefonul dintr-un dulap, unde statuse bine ascuns, inchis cu cheia. Apoi isi face de lucru (probabil ca si avea), undeva prin alte incaperi. Eu, fara chef de vorba, intind mana si apuc unul dintre cele 2 cataloage despre care-am amintit mai sus. Oferta toamnei, de la un furnizor de material didactic. Priveam si nu-mi venea a crede cum produse fara nimic special in comparatie cu preturile de lista ale unor chestii similare din hypermarket, de exemplu. Mobilier de doua ori mai scump, planse didactice kitsch-oase la pretul unor editii princeps, articole sportive (rare, ce-i drept) la niste „scoruri” inexplicabile.

Este firesc ca, nefiind niste produse de masa, preturile sa fie mai mari decat peste medie. Este normal ca fiind tocmai niste instrumente cu utilizare limitata sa fie fabricate in serii mici. Si e logic ca, precum toate articolele de nisa, sa te cauti de doua ori in buzunare inainte de a le cumpara. La fel de adevarat este ca bani sunt! Ca de multe ori sunt folositi aiurea… Ca (de si mai multe ori), se plimba prin buzunare nepotrivite iar scolile, gradinitele sau liceele cersesc mila (precum in cazul infatisat mai sus). Dar ce-au frate oamenii si bunurile-astea? Suflate in aur nu sunt! Nu stiu nici sa gateasca, in stare sa spele sau sa calce iar pregatite sa faca amor nu sunt… Liberi suntem toti sa visam avioane dar sunt unii care sa gandesc chiar sa le cumpere si sa le vare in debaraua de la garsoniera!

Niciun comentariu: