joi, 15 noiembrie 2007

Invatatura

Interactionam zilele trecute ieri cu o tanara ce-si exprima starea de disconfort pe care i-o provoaca preocuparile exagerate in privinta exprimarii. „Habotnicia semantica”, potrivit spuselor ei, este echivalentul birocratiei si o alta fateta a meticulozitatii impinse la extrem, specifica oamenilor care (de regula) nu sunt buni la altceva decat la asta. Adica la facut ordine si la a fi corect!

Gandul merita digerat cu atentie si supus unei reflectii in tihna… Cu toate astea, pot incerca justificarea clasica, ajunsa truism: comunicarea reflecta perceptia noastra asupra faptelor si lucrurilor, influentand raportarea noastra la acestea.

In fine, azi am un alt subiect in atentie, in buna si recenta traditie a discriminarilor functionale: „studiu” si „invatare”. Delimitari conceptuale foarte clare nu prea exista in privinta binomului astuia insa viata ne invata. Ca „invatarea” este atat un proces cat si un produs. Ca ea poate fi inteleasa in termeni de interes cognitiv (vizeaza o atitudine pozitiva, activa si perseverenta fata de anumite activitati)- capacitate de invatare (posibilitatea de a acumula cunostinte, priceperi si deprinderi) - capacitati de munca intelectuala (in primul caz) sau exprima in termeni de „cunostinte”, „priceperi”, „deprinderi”, „obisnuinte”, „adaptare”, „performanta” etc. (pentru cel de-al doilea). Ca aceeasi invatare consta intr-o schimbare efectiva (adaptativa, potrivit unor autori) survenita ca urmare a unei actiuni organizate, dirijate, sustinute. Dur, nu?

In ceea ce ma priveste, sunt mai retinut in a utiliza termenul de invatare. Atunci cand poate fi explicat prin cele continute in paragraful de mai sus, ii spun simplu: „studiu”. Unde presupun acribie, spirit erudit, tenacitate s.a. Dar toate pastrate intr-un univers cognitiv, teoretic!

Invatarea? Complementara studiului… Adica ceea ce produce studiul, valoarea adaugata efectiva. Studiul, in sine, este steril. Studiul productiv se poate spune ca este „invatare”. Parca e mai simplu…

La tine cum e? Studiu sau invatare? E mai simplu?

(Multumiri lui LEO, pentru atenta articulare a ideilor. Raman dator!)

Niciun comentariu: