joi, 20 decembrie 2007

Diplomiada infantila

Unul dintre gugustiucii despre care am vorbit ieri ;-) imi scria acum vreo cateva zile niste randuri in care varsa disperarea si angoasele unor posibile rezultate universitare nedemne de valoarea si de pregatirea sa. Fata isi doreste sa faca un doctorat si mai vrea si-un parcurs impecabil, finalizat cu o diploma stralucitoare. Ceea ce nu e rau deloc! Insa...

Despre salbaticia cu care tot poporul se bate pentru patalamale si tidule s-a tot scris si s-a tot povestit. Despre strechea cadrelor didactice al caror parcurs profesional este conditionat de „furcile caudine” ale creditelor, punctelor si diplomelor imi este chiar jena sa vorbesc…

Supun insa atentiei voastre situatia de la gradinite. Unde, pentru niste banale concursuri la nivel de grupe, copiii primesc diplome de participare. Ma rog, e oarecum mai natural decat penibilul infantilism al colectionarii de maculatura specifica al adultilor presupus maturi. Insa copii care sunt abia in stadiul perceptiv, fara habar de viata lor, de o debordanta ignoranta si autentica nevinovatie primesc diplome colorate, de participare! Cu litere si cuvinte… Pe care, din 7 sau 8 elemente grafice, gasim un luptator calare bine inchis in armura sa. Si niste spade, sulite si scuturi… Si un tanc!

Viata? O lupta… Iar scoala de peste cativa ani, campul de batalie si (cu largul concurs al unor alti factori) obiectul descatusarii violentei noilor generatii…


4 comentarii:

Indelible Bonobo spunea...

Pana nu demult aveam si eu acelasi dispret pentru maculatura. Am gresit.. You gotta play 2 win & win 2 play :)

Andreï spunea...

You've missed the point! Diplome pentru copiii care habar n-au sa citeasca? Diplome de participare la concursuri intre grupe? Ce vor face cu ele, se vor da mari cand vor ajunge in liceu? Sau poate isi vor face un portofoliu in vederea interviurilor de recrutare?

Indelible Bonobo spunea...

Inteleg ce zici, dar nu-s de acord cu tine. Diplomele de care vorbesti sunt instrumental to build self-esteem. Exista studii care arata ca oamenii care au primit un cadou, un elogiu sau chiar si niste simple vorbe de incurajare au o crestere temporara de IQ intre 3-5 puncte.
Diplomele si premiile primite in copilarie iti deschid si formeaza apetitul to play 2 win & win 2 play. Achievement correlates highly with context & environment.
Pe scurt, diplomele din copilarie nu sunt pentru employment sau de pus in resume (cv). Sunt o introducere in competitia vietii.

Andreï spunea...

De acord cu tine, nimic de zis (legat de stima de sine si toate cele corelate). Ma asteptam insa la o reactie vizavi de continutul si forma de prezentare a respectivului certificat... (Dar poate recuperez vreunul si-l scanez!)

Si pentru ca tot tu ai adus vorba despre competitia vietii, da-mi voie (rogu-te) sa am reticenta in reusita unei diplome de a suprima efectele buselii si a violentelor fizice, etice sau simbolice la care sunt supusi astia mici. Inca! :-(