luni, 3 decembrie 2007

Inechitate la nivel inalt

Una dintre (foarte) importantele contribuţii ale experienţei franţuzeşti a fost să înţeleg cum funcţionează nişte poveşti care altfel îmi păreau desuete în afara contextului educaţional: reducerea inechităţii, egalitarism, egalitate de şansă, oportunităţi egale, discriminare etc… Teleportat din jungla pretins capitalistă a vieţii româneşti, chiar având mai mult decât minima cultură necesară, o înţelegere justă a fenomenului era aproape inaccesibilă.

Cunoaşteţi conceptele-astea? În fine, dincolo de filosofia socială ce aflată la baza lor şi a dimensiunii sale educaţionale stau politici şi mai ales practici. Produse cultural(e)! Unele dintre ele, aparent banale…

Urmariti, va rog, cu atentie, unitatile de invatamant romanesti. Exista „intrari ale profesorilor”, „toalete ale profesorilor”, „parcari pentru profesori” (pe alocuri)… Intr-o anumita localitate din acea parte a tarii acum vreo doi ani exista chiar cancelaria profesorilor majoritari etnic si cancelaria romanilor. La una dintre marile universitati private ale tarii, faceam haz de biroul de pe platforma (cam cat 3 mese a cate 4 locuri, dintre cele ale studentilor), la cel putin 1,5 metri inaltime comparativ cu „nivelul marii”. Iar acum cateva saptamani, imi venea sa intorc cu fundul in sus fotoliul capitonat aflat in fata studentilor ce sedeau pe scaune normale, sanatoase si suficient de comode, din lemn. Si-n aceeasi foarte noua cladire a unei universitati publice, la doar cativa metri, „WC pentru studenti”. „Stiti, profesorii au interzis acolo, poate ca ei merg la toaleta ecologica a muncitorilor, din curte…”, au raspuns amuzate studentele…

De ce doar atat? Haideti sa facem grupuri sanitare pentru studentele roscate, sa grupam scaunele in functie de marimea pantofilor sau sa intram in salile de curs in ordinea optiunilor politice? De ce nu?

Argumentul nu e cel mai potrivit, cu siguranta. Dar ma intreb insa de ce dobitocii astia de europeni sadea, habarnisti si inculti, niste mari nulitati in geografie si istorie mondiala, ignoranti chiar si in privinta propriilor oameni politici sau a curentelor literare majore, frecventeaza aceleasi toalete? De ce toaletele-astea n-au gresie si faianta ci un simplu „glet”? De ce ei n-au fost in stare sa ridice niste catedre impresionante si si-au organizat amfiteatrele in trepte descendente? De ce cadrele didactice manca la aceeasi cantina si la aceleasi mese cu studentii? De ce functionarii utilizeaza aceleasi cai de acces ca tot poporul si au acelasi regim in ce priveste serviciile sociale? De idioti?

Si lasati-ma cu basmele care tin de „politica institutiei”, „asa se face la noi”, „practici curente” sau „cultura organizationala”! Si cu orice alt fel de raspuns… Intrucat am serioase dubii ca exista!

Niciun comentariu: