luni, 10 decembrie 2007

O scoala europeana

Gandul de vinerea trecuta scrie despre rezultatele elevilor romani la Programul International de Evaluare a Elevilor, editia 2006. Prefer sa nu comentez, pentru moment!

Si pana cand voi reusi a procura documente (fireste, comparative) pentru a intelege grozavia altfel decat prin talmacirea media, recomand o lectura despre PISA, cu informatii foarte in detaliu.

6 comentarii:

Bogdan Voicu spunea...

Voluminosul raport este disponibil de cateva saptamani pe site-ul PIRLS (cand am iesit din spital l-am gasit acolo): http://pirls.bc.edu.

Asa cum reiese din tabelul de la pagina 36 (sau 48 in .pdf), Romania se plaseaza sub media PIRLS. IN comparatie cu alte tari, stam cam asa::
1. Moldova, Norvegia si partea franceza a Belgiei nu difera semnificativ de RO, insa media rezultatelor elevilor de acolo (mai ales a celor din MD) este peste cea de la noi;
2. Georgia si Macedonia sunt sub noi;
3. Toate celelalte tari europene sunt peste sau muuult peste. Idem Noua Zeelanda, Canada, SUA, Taiwan, Singapore)
4. Sub noi mai sunt (la distanta destul de mare) Iran, Trinidad-Tobago, Africa de Sud, Maroc, Indonesia, Qatar, Kuwait.

Cu alte cuvinte, suntem in coada Europei, dar suntem in Europa.

Rusia este performera, insa tare m-as uita cu muuulta atentie la esantionul de acolo.

Bogdan Voicu spunea...

Evident, ma refeream in comentariul anterior la PIRLS si nu la PISA, plecand de la premisa (testata si in valurile anterioare ale cercetarilor de acest gen), ca rezultatele la cele trei mari studii (PISA, PIRLS, TIMSS) coreleaza bine intre ele...

Andrei PARVAN spunea...

Apai, eu am lasat poporului timp sa priceapa cine e si ce vrea de la viata scolerilor romani povestea cu PISA. Iar dupa-aia, facem un pic de dezbatere... Ma rog, cu ochii coordonatorului de scoala de la respectiva testare, chiar din 2006. ;-)

Andrei PARVAN spunea...

Aaaaa, cat pe ce sa uit: saru-mana pentru pontul cu PIRLS. ;-)

Bogdan Voicu spunea...

Vad ca si raportul PISA e online: www.pisa.oecd.org

Andreï spunea...

Tx, Bogdan. L-am scuturat de pe net undeva sambata seara (cred) si l-am pus in raftul cu lecturi. Pana atunci insa asteapta propunerile legislative... :-( Si care sunt, totusi, ceva mai subtiri decat e-book-urile OCDE/OECD! ;-)