vineri, 15 februarie 2008

Adevăruri

Înainte de a citi în media de ieri povestea asta, am făcut alaltăieri o vizită unora dintre rubedenii.

El, doctor în ştiinţe matematice, cercetător şi fizică atomică, plimbat prin toată Europa în baza unei ţinute academice de excepţie. În ultima parte a vieţii, nu neapărat anticomunist dar ajuns „la cuţite” cu regimul (vezi fazele cu Institutul de la Piteşti), profesor de matematică într-una dintre şcolile de frunte ale Capitalei.

Ea, profesoară de biologie (chiar şi pensionată), până acum câţiva ani. La o altă şcolară, chiar foarte de frunte…

În fine, cum nu apucasem să ne vedem pe anul în curs, mă aşez cu doamna la poveşti. Despre câte în lună şi printre stele, despre chestii profesionale, despre viaţa în România urbană şi Canada „rurală” (cea de-a doua reşedinţă, unde stau cam jumătate din an). Şi, neavând încotro, despre şcoala românească…

Măi, Andrei… Profesorii n-au bani? Poate, cei slabi, incompetenţi şi proşti… Sau poate unii dintre cei dintre satele cu adevărat sărmane… Ştii câţi bani are în mână un profesor la noi la şcoală? Asta pe lângă salariul de bază… Şi pe lângă meditaţii! Păi să vezi, ca fac cel puţin 2 ore pe zi de „meditaţii”… De fapt, ţin copiii la şcoală să-şi facă temele împreună! Şi rămân o groază de copii, că şi-aşa n-au ce face acasă iar părinţii sunt încântaţi. Şi fiecare lasă nu ştiu câte zeci de lei… Adună tu treaba asta în fiecare zi şi vezi cât iese… 40 de milioane pe lună, direct în buzunar… Ce chitanţă, ce Fisc? Şi chiar crezi tu că fac treabă în timpul ăsta? S-ar vedea şi în activitatea de peste zi, aia normală… N-au bani? Nu muncesc deloc şi aşteaptă! Şi fac scandal… Ei n-au bani? Nişte scârbe! Halal învăţământ… Voi ce faceţi în direcţia asta? Ce-ai de zis?

Să mai zic ceva? Puteam oare să-i mai zic ceva? Ce să mai spun? Aşa c-am tăcut… Şi-am scris aici.

5 comentarii:

Bogdan spunea...

De scris ai scris, însă ce părere ziceai că ai despre asta?

Andreï spunea...

De faptul ca iau bani? De faptul ca nu-i declara? De faptul ca fac "after school" in regim de "after hours"? De faptul de nervii matusii-mii?

Bogdan spunea...

De toate cele :p

Andreï spunea...

Pe matusa-mea o inteleg! Sunt de vina niste ani, niste performante scolare etc.

Pe profesori, partial! Si-am sa revin saptamana asta cu o explicitare de care tocmai m-am apucat...

;-)

Bogdan spunea...

Te aştept ... la cotitură ... cu explicaţia :D