vineri, 4 aprilie 2008

Chestiuni sistemice


Despre educaţie, învăţământ şi posibile soluţii, tot din blogging am cules un posibil leac, o însemnare surprinzătoare, foarte lucidă. Deşi nu tocmai de implementat în stare brută... Totuşi!

Printre ideile pe care le tot primenesc este şi una dintre suferinţele oamenilor „din sistem”. În cuvinte deloc complicate, profesorul Bulai scria despre asta acum ceva vreme. Şi iată un fragment…

Ce pacat ca a cistigat Costel

de Alfred Bulai în Revista „Cultura”, Nr. 11 (65) din 20 martie 2008

„Stimati cititori, ziaristii nostri au avut si ghinion. Baiatul acesta din Spania nu a fost membru la Misa, nu a fost la vreun partid mai ciudat, nu si-a omorit mama, nu a fost expulzat. Nici macar nu s-a batut cu cineva pe acolo, nu a furat din magazine si, colac peste pupaza, este iubit de spanioli. Mai mult, ca sa punem capac, spaniolii au facut deja emisiuni cu el, firma Sony a semnat deja un contract cu el, adica numai si numai lucruri oribile. Este nedrept si trebuie sa spunem deschis, nici Costel Busuioc nu ne prea ajuta ca sa vorbim despre el aici in Romania. Sa cada macar pe scari sa isi rupa un picior, sa faca ceva. La urma urmei, nu poate si el sa impinga o batrinica pe trecerea de pietoni?

Presa romaneasca este fundamental legata de ceea ce este rau, este centrata pe tot ceea ce poate fi criticat, este o presa schizoida care tine mortis sa ne zugraveasca doar fata neagra a realitatii. […] Critica fara repere, fara alternativa, critica fara referinta unei alte solutii este apanajul incompetentei. Este cel mai usor sa spui ‘nu este bine’, sa fii ingrijorat, speriat, sau alarmat. […]

Sa construiesti este mult mai greu. Ca sa lauzi, sa demonstrezi reusite, sa lansezi vedete, sa construiesti personalitati, sa prezinti povesti reale de viata, ca sa scoti la suprafata tilcurile ascunse ale lumii in care traim chiar trebuie sa fii profesionist, trebuie sa te pricepi, chiar trebuie sa ai o meserie adevarata, de reporter, de investigator, de documentarist, de producator.

Niciun comentariu: