miercuri, 28 mai 2008

Un vot pentru şcoală

Mi-aş fi dorit să pot fotografia un afiş electoral piesă de colecţie dintre cele expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României. Şi acolo, mare, scria aşa: VOTAŢI PARTIDUL „XYZ”, CARE CONSTRUIEŞTE ŞCOLI PENTRU POPOR!

Am urmărit însă actuala campanie electorală. Şi nu mă întrebaţi despre vizibilitatea discuţiilor la subiect în discursul politic sau cel „pentru alegeri”, în regulă?

Despre instituţia şcolară ca produs şi actor social am mai scris aici, cu referire la felul în care reprezentanţii autorităţilor publice locale ar putea (şi-ar trebui) să privească în direcţia asta. Investiţia în educaţie se rezumă nu la construcţia de şcoli (şi aici subliniez încărcătura simbolică, cu fundamentare axiologică), nici la amenajarea spaţiilor deja existente, altă chestie despre care am punctat.

Previzibil, (pentru că tot a avut ocazia) primarul sectorului în care locuiesc a speculat din nou cu „cele mai frumoase şcoli şi grădiniţe” ca mare merit al mandatului său. Păi nu de asta a fost ales? A făcut oare plăţile din buzunarul propriu? S-a sacrificat sau a tras „cot la cot” cu meseriaşii?

Şcolile recent „reabilitate” arată bine, foarte bine chiar, în primele luni după finalizarea lucrărilor. Apoi, din ce în ce mai prost, pe măsură ce trece vremea… „Româneşte”?

Investiţia în şcoli e praf în ochi! Manipulare ordinară, specularea sensibilităţii concesătenilor faţă de nevoia de educaţie. Iar dacă şcolile arată mai bine decât în alte locuri şi parcă altfel decât altădată, asta e doar pentru că sunt nişte găselniţe excelente, vaci bune de muls pentru accesarea de fonduri pentru „chestiuni administrative” şi gimnastică de întreţinere pentru sistemul de interese cu care candidatul primar „se luptă”…

Niciun comentariu: