vineri, 19 septembrie 2008

Educaţia ca politică

A început şcoala. Exact în ziua în care debutului nou an şcolar, în capitala României era vremea excesiv de urâtă. Ca atare, în intersecţii erau doar ambuteiaje şi angajaţi ai Poliţiei Rutiere prezenţi la faţa locului pentru a constata decesul timpilor morţi prematur.

Apoi s-a mai înseninat… Iar intersecţiile s-au populat rapid cu „ziarişti” (vânzători de ziare), cu prestatorii serviciilor de întreţinere şi curăţenie (de prin) auto sau de micile viitoare staruri de bulevard.

În rândurile de mai sus poate e puţin cinism… Dar în cotidian, mila este singura dominantă emoţională posibilă. Dar nu putem suna de fiecare dată la 112 sau să încercăm a face conversaţii cu cei mai sărmani dintre semenii noştri care cerşesc în intersecţii, pe stradă sau în mijloacele de transport în comun, copii de vârstă şcolară ce ar trebui să se afle într-o cu totul altă parte… Avem instituţii de profil, avem autorităţi, avem ghiduri de bune practici model pentru ţările vecine, strategii şi proiecte de mare succes planetar. Reprezentanţii acestora, angajaţii organismelor de implementare circulă numai cu metroul şi doar pe culoare special amenajate, nu? La ce bun să avem o legislaţie „europeană”, să fim parte sau membri a numeroase convenţii or instituţii internaţionale?

Drepturile copilului, (i)responsabilitatea adultului… Când vom înţelege oare că ei, copiii, repetă un scenariu „adult”? Provenind din medii pe care (dacă nu le cunoaştem, măcar putem să) ni le imaginăm, ies într-o realitate „mai mare”, în stradă. Într-o lume în care nu vede, nimeni nu aude… Şi în care „educaţia” (dreptul la îngrijire şi asistenţă, oportunităţile egale sau accesul la servicii de educaţie - NB) înseamnă doar scandaluri cu câte o „profesoară porno” pe prima pagină a ziarelor colorate sau înregistrări postate pe siturile furnizorilor de conţinut video.

Sau personaje costumate prezente la deschiderea oficială a anului şcolar. Sau conferinţe de presă. Sau statistici, situaţii şi rapoarte privind starea naţiunii. Sau despre rolul educaţiei în viaţa omului şi importanţa acesteia în societatea românească, pentru clasa politică sau în programele de guvernare…

3 comentarii:

Alin spunea...

Ai vazut presa zilei? Ce zici despre politica invatamantului facuta u gura?

Andreï spunea...

Ca sa fiu sigur... Despre ce anume vorbim?

alin spunea...

N-ai vazut netul?