joi, 6 noiembrie 2008

Educaţie rutieră

Din punctul A porneşte la ore foarte matinale către ţara ungurească un cetăţean aflat la volanul autovehiculului de familie. Cunoscând şoselele patriei şi condiţiile meteoatmosferice, aflând că autoturismul se deplasează cu o viteză medie de 80km/h prin localitate (mai puţin oraşele mari, cu semafoare, treceri de pietoni, praguri, sensuri giratorii şi insule de trafic) şi cu vreo 100 în afară, mai ştiind şi că distanţa este de multe sute de kilometri, să se răspundă dacă mai există educaţie rutieră în România.

(Sunt scutiţi de răspuns la această întrebare numiţii Victor Beda şi Gheorghe Ene, la ale căror nume şi producţii şoferul reflectează pe parcursul drumului. Sau măcar pe parcursul primelor ceasuri de dinaintea ivirii zorilor şi trecerii munţilor…)

5 comentarii:

Cristina spunea...

Da, exista. Elevului i se spune si i se demonstreaza ce bine e sa treci pe zebra. Rezultat: elevul este lovit de masina din trafic. Elevului i se arata beneficiile jocului in afara partii carosabil. Rezultat: primeste injuraturi fiindca loveste/zgarie masinile din parcare. Elevului i se precizeaza si demonstreaza ca trebuie sa circule doar pe trotuar. Rezultat: nu poate fiindca trotuarul este ocupat de masinile parcate. Educatia rutiera in Romania continua.....

Andreï spunea...

Ei, aici e buba! Elevului i se spune, i se argumenteaza, i se demonstreaza sau i se traieste?

Cristina spunea...

Din păcate nu s-a inventat trăitul în locul altuia. De aceea nu i se poate „trăi” ceva. Cei care au încercat totuși să trăiască în locul copilului (de obicei părinții) au dat greș de cele mai multe ori.(99%)

Andreï spunea...

Lasa, ca ai inteles ce voiam sa spun... ;-)

Era intr-o carticica pe vremea copilariei mele o poezie despre un tap care incerca sa le explice iezilor cat de rau este fumatul. Iar ultimele versuri erau cam asa:

<”Si nu e iarba mai amara
Decat tutunul din tigara.
Sa nu uitati deci asta, nici o clipa!”
Incheie tantos pufaind din pipa.

Morala?
E greu sa fii crezut de iezi,
Cand una spui... si-alta fumezi.>

Cristina spunea...

Sigur ca am inteles dar...s-ar putea sa mai fie multi care nu inteleg nimic. Chiar nu inteleg. Asa ca... trebuia s-o luam in detaliu.