luni, 23 martie 2009

In nerândul lumii

Atat timp cat citesti blogul asta, pot presupune ca nu mai este nevoie de nici o introducere pentru Programul International de Evaluare a Elevilor (cunoscut indeobste drept „testarile PISA”).

Despre editia din acest an am aflat acum vreo 5 saptamani cateva detalii. Cel mai important dintre ele, ca testarea din 2009 se va desfasura in 18 martie. Si pe bune ca mi-as fi dorit sa fiu din nou „pe teren”, asa ca am pus o intrebare cuiva si am dat de veste altcuiva, in masura sa tina cont de asta.

Apoi am stat cuminte, pana zilele trecute. Cand mi-am dat seama ca tocmai trecuse o zi peste data anuntata a testarii...

Cand primul personaj despre care tocmai am vorbit (creator de politici si gestionar de proiecte educationale, cu responsabiliati institutionale in domeniu) imi spune senin: „Ce testare, coane? Era vorba de bani ce trebuiau bagati in treaba asta, de implicare serioasa, de asumarea povestii cu pricina... La noi e criza si administratorii ministeriali au decis ca decat sa punctam din nou rusinos, mai bine ne dam loviti. Nema testare!”

Iar eu scot frumos unealta din buzunar si intreb guguloiul despre „testarea PISA 2009 Romania”. Si ce crezi ca aflu?

2 comentarii:

Bogdan spunea...

Domnule, matale nu înţelegi: dacă suntem puţin performanţi, şi o ştim, ce rost mai are să verificăm acest lucru??? Ce rost are să vedem dinamica, oricum cifrele astea sunt aiurea? Oricum învăţământul nostru e bun şi testele astea spune numai prostii...

Logic, nu?


(PS. Nevoia de a planifica pornind de la feedback-ul dat de cunoaşterea sistematică a situaţiei gestionate, nu apare, din câte ştiu eu, decât în societăţi moderne din punct de vedere al pattern-urilor valorice/culturale - i.e. raţionale, în sens weberian... celelalte sunt preocupate doar de teste care să le confirme performanţa.)

Andreï spunea...

Ei bine, pana acuma povestea despre care-am scris e in stadiul de zvon.

Dar, dincoace de paranteza, eu ma intreb daca dragalasii ce au intervenit asupra povestii sunt tot cei despre care nu demult spuneai ca-s promotorii exceptionalului de performant sistem educational romanesc.