vineri, 11 septembrie 2009

Mă duc la şcoală!


Şi profesorii merg la şcoală! Vorbe, trăiri şi simţiri de la un debutant „în sistem”. Primite pe mail ieri dimineaţă…


Doriti sa lucrati in invatamantul de stat? Va rog!

Si uite-asa au trecut patru ani de facultate...

Te trezesti intr-o dimineata si nu stii ce sa faci, incotro sa o apuci... Oare ce ti se potriveste? Incepi sa trimiti zeci de e-mailuri cu CV-ul tau si apoi astepti un semn sa te duci la un interviu.

Dar te loveste drept in frunte o idee: „Eu de ce am facut modulul pedagogic in timpul facultatii? Poate ar trebui sa incerc si aici, adica la inspectorat. Voi merge pana acolo, voi vedea ce acte imi sunt necesare, voi depune dosar de concurs acolo. Trebuie sa ma descurc!”

Si pasii te poarta catre un neant... sau cum vrei tu sa ii spui invatamantului romanesc.

Sa depui dosarul nu e greu, desi ti se mai cer fel de fel de formulare... Foaia cu patratele, foaia cu suplinire, foaia cu nu-mai-stii ce. Pana la urma le obtii si dosarul e complet. Si este deja 1 iulie. Dar stresul abia acum incepe! Peste zece zile trebuie sa mergi la validarea dosarului, adica sa vezi daca datele introduse de ei in baza lor informatizata (ha-ha-ha, ce gluma buna!) coincid cu actele tale. Si aici apare cate o problema... dar „incercam sa rezolvam” daca „permite sistemul, pentru ca acum e blocat... mai asteptam”, Si uite-asa mai pierzi inca vreo ora. In sfarsit se reuseste actualizarea corecta a datelor tale si este totul bine, vei putea participa la examenul de titularizare.

In dimineata de 15 iulie te trezesti cu noaptea-n cap ca sa ajungi la centrul unde vei sustine examenul de titularizare cu cel putin jumatate de ora mai devreme de ora la care se extrage numarul variantei de subiect, daca vrei sa intri in sala in timp util. Atentie! Examenul incepe la ora 10, dar de la ora 9, dupa extragerea subiectului nu mai ai cum sa iesi din sala. Toate lucrurile tale le pui intr-un sac cu o eticheta pe care iti scrii numele. Sacii cu lucrurile concurentilor sunt pusi intr-un sac mai mare, asta din urma scos pe hol, acolo unde un supraveghetor il pazeste. In sala de examen sunt trei supraveghetori la 18-24 de concurenti. La ora 10 fix incepe propriu-zis examenul care se termina se termina peste 4 ore. In mod legal nu iesi din sala de examen in timpul dintre ora extragerii subiectului si ora la care se termina examenul, decat situatii extreme. (Nu ai ce face, nu poti sta 5 ore fara sa mergi la toaleta macar o data! Tine cont ca este 15 iulie... Deci foarte cald. Si salile de examen nu sunt dotate cu aer conditionat... si cate altele nu mai pot aparea). In fine, termini examenul si te intrebi cand se afiseaza rezultatele...In 3-5 zile sunt gata rezultatele provizorii, dupa care urmeaza contestatiile; rezultatele finale apar abia la 10 zile dupa examen.

Crezi ca s-a terminat nebunia? O, nu! Abia acum incepe cu adevarat…In jur de 1 august are loc sedinta publica pentru distribuirea posturilor… Deci cauta posturi! S-a afisat pe site lista actualizata a posturilor disponibile? Ah, nu… Abia la orele 18 in ziua precedenta programarii sedintei... Exista posturi titularizabile la disciplina in care poti activa? Nu! Si te impaci cu ideea ca vei fi suplinitor, nu conteaza ce nota ai obtinut. Intr-un final sa spunem ca poti sa iei post acum si ca iti convine tot…

Aminteste-ti ca este 1 august si ai nevoie de concediu... ca orice om care se respecta. Dar nu te respecta altii! Intre 15-30 august trebuie sa te prezinti la inspectorat pentru a ridica decizia numirii pe post.. Iar inainte de 1 septembrie la unitatea de invatamant unde ai luat post, altfel… s-ar putea sa ai probleme.

Una dintre problemele cu care se confrunta proaspetii profesori este ca se prezinta la postul unde au fost numiti si constata ca postul este ocupat. Sau ca directorul a dat restul de ore profesorului titular. Sau ca prefera sa-l tina in post pe profesorul care tocmai a iesit la pensie. Si incearca sa mergi la inspectorat sa remediezi neajunsul... Ti se va raspunde ca nu este vina lor. Si ca exista posibilitatea chiar sa ramani fara norma… Ce mai este de facut?!

Concluzia... Ai avut concediu mai mult de 15 zile in acest an? Si esti sigur ca ai post? Daca ajungi si te confrunti cu realitatea cruda ca slujba acordata tie este de fapt… nu este, incepe un nou stres. Alearga la inspectorat saptamanal sau zilnic sa vezi ce posturi exista, alearga pe la scoli sa intrebi ce posturi sunt... Oare te vei descurca? Timpul trece, incepe scoala si constati ca daca ai norma intreaga alergi intre 2 sau 3 scoli. Sau poate ca nu ai norma intreaga… Dar ce pretentii mai ai? „Asa lucram si noi... acestea sunt conditiile, nu vedeti?”

Iti doresc succes! Succes…?!

Niciun comentariu: