miercuri, 21 iulie 2010

Vacanță extrașcolară

În parcul din inima ariei metropolitane o mulțime de copii supravegheați de animatori educaționali ședeau joi în apă. În jeturile de apă ce ies din pavaj... Sunt îmbrăcați fie în costume de baie, fie în pantaloni scurți și tricou și se bucură de repetitivitatea senzațiilor ce înfrâng multele grade ale amiezii, cu tot cu umiditatea aproape insuportabilă.

Vineri, în fața centrului comercial din vecini, scenă aproape similară. După ce s-a jucat prin bălțile din apropiere, un ciutan de 1 an și jumătate sau 2 se distrează copios cu presiunea apei ce țâșnește dintre pavele. Lângă el bunica are grijă să-l asiste și să-l motiveze, încurajându-l să obosească. Fără nici un fel de grijă pentru hainele ude, pentru pantofii fleașcă sau pentru riscuri.

Iar eu stau și mă gândesc la poporul ce-mi aglomera parcul din fața casei, la atitudine și credințe motivatoare, la bucuria vieții și la atât de nocivul NU AI VOIE.

***

Copiii ceva mai mari intră în vacanța de vară undeva la finalul lui Mai. Apoi, pentru unii dintre ei, încep activitățile remediale, cărora americanii le spun summer school. (Și-ți propun să nu te limitezi la simpla traducere a termenilor, pentru că lucrurile diferă nițel mai mult.)

***

Actori sau nu în filmul ăsta, cei ce compun grupul țintă al sistemului educațional obligatoriu mai au după finalizarea cursurilor respective încă vreo 3 săptămâni de vacanță efectivă. Care se trăiește... atipic, în raport cu realitatea românească.

În primul rând, popor grămadă în librării. http://www.booksamillion.com/, http://www.borders.com/online/store/Home și http://www.barnesandnoble.com/, ultima accesibilă și vie chiar și după ora de închidere a celor mai multe dintre magazinele din preajmă.

Apoi, versiunile online ale http://www.schoolbox.com și http://michaels.com/kids-crafts-and-activities, care mă așteaptă și pe mine. Și unde m-aștept și ca vânzătoarele să intre la bănuieli zilele viitoare... :)

2 comentarii:

Lucian Ancu spunea...

Nu imi aduc aminte sa fi prins vreodata Borders-ul asa aglomerat precum il descrii. Poate din cauza ca intotdeauna eu vizitam unul din suburbii.

Andreï spunea...

borders e ceva mai aerisit, asa-i! poate doar datorita gestiunii spatiului.

sau poate ca aglomeratia se datora vacantei scolare, lichidarilor de stoc sau serii de sambata...