luni, 4 martie 2013

Pogromul pentru învăţământ rural


Stroeşti este o comună în judeţul Vâlcea. Acoperă peste 4000 de hectare şi, asemeni multor alte unităţi administrative cu relief similar, zonele ei locuite se întind de-a lungul drumurilor, pe mulţi kilometri.

Pentru că au fost "răi" (și pentru că educația morală, controlul și penalizarea sunt elemente cheie ale unui proces instructiv-educativ de succes), învăţătoarea clasei pregătitoare (instanţă morală şi agent disciplinator) le-a interzis copiilor să urce în microbuzul şcolar ce-i transportă de la şcoală spre casă.

Te vezi deja în situaţia părintelui care îşi aşteaptă acasă copilul ce nu mai apare, sub impactul imprevizibilului (de data asta) coroziv? Îţi recomand să te pui în locul copilului care, în condiţiile termice obişnuite din zona subcarpatică în luna februarie, nu ştie drumul către casă şi are doar potențial creativ pentru a imaginea scenarii de soluţionare, nu și capacitatea de a le implementa. Şi rămâi în pielea aceluiaşi copil pentru încă vreo 7 ani, incercând să îţi explici de ce îţi place şcoala. Apoi, prelungeşte-ţi şederea pentru alţi 14 ani și întreabă-te de ce manifeşti comportamente nevrotice în situații limită.

Fireşte, părinţii au reacţionat... Iar acum te las tot pe tine să inventariezi potențialele răspunsuri ale autorităților școlare (județene) care dispun şi de personal ultracalificat, și hipercompetent, și foarte sănătos emoțional, matur psihic și integru valoric pentru a discerne și decide cum vor proceda într-o astfel de împrejurare. Sau care (în cazul fericit dar prea puțin probabil) au voința politică, cadrul legal și instrumentele de intervenție pentru a suprima cauzele reale și profunde ale unor astfel de aberații cu o consistentă încărcătură penală corespunzătoare experienței traumatice pe care au moșit-o. 

Niciun comentariu: