sâmbătă, 1 iunie 2013

Răspuns fără întrebări

Nu-i educa, nu îi expune contextelor în care se manifestă gândirea critică, raţionamenul logic, onestitatea intelectuală și abordarea ştiinţifică.

Minte-i constant despre felul în care funcţionează lumea. Hrăneşte-i cu amăgiri ambalate ca fiind cunoaştere autentică - ce părere ai despre reactorul care se ascunde în vârtejul de vânt? - şi pretinde că asta e adevărata erudiție.

Fă-i să-şi deteste corpul şi funcţiile lui, timpul liber, interesele personale și libertățile individuale. Spune-le că astfel de interese sunt inutile chiar şi numai dacă se gândesc la ele, că există alte priorități și urgențe mari de tot.

Convinge-i că sunt mici, slabi, fără valoare şi că au nevoie de îndrumare. Adu-le aminte că singurele plăceri adevărate sunt confortul, munca, supunerea în fața unor realități ce țin de forțe invizibile și de adevăruri absolute, inaccesibile și neinteligibile.

Asigură-te că resping orice și pe oricine nu-i ca ei (indiferent de ceea ce înseamnă asta: culoarea pielii, naţionalitate, etnie, adeziune politică sau ideologică, preferinţe politice sau religioase, pasiuni sau afilieri sportive). Fă astfel încât ceilalţi să pară răi, vicleni, membri ai unei minorități nesemnificative și neputincioase pe care majoritatea (din care voi faceți parte) are puterea să-i așeze la locul lor și pe făgașul normal.

Învăță-i să învețe pe alții, să corecteze sau să ia în derâdere și să izoleze orice convingeri ce nu le sunt proprii.

Încă de timpuriu asigură-te că pot să facă alegeri în special ținând cont de opiniile și de dorințele celorlalți, de preferat folosind o singură sursă de informare și care să aibă legături cât mai puternice cu trecutul.

Mai presus de orice - şi lucrul ăsta n-ar trebui să fie foarte greu - asigură-te că nu pot scrie, nu pot stăpâni lexicul şi nici utiliza corect normele gramaticale sau principiile comunicării sănătoase.

Ăsta e secretul. Și te asigur că funcționează!

(Traducere proprie a unui text primit pe e-mail cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului 2011.)

[Însemnare predefinită, publicată automat.]

Niciun comentariu: