marți, 30 iulie 2013

Mic îndreptar de netichetă

Pot să înțeleg că școala face prea puțină alfabetizare digitală. Autoeducația ar trebui să facă restul... 
Dar pentru că te știu profesionist(ă) setat(ă) pe productivitate și pe rezultate, poate ții cont de 10 mărunțisuri esențiale:


1. Orice mesaj e-mail are secțiune liberă pentru subiect. Folosește-o (de fiecare dată)! Ești sigur(ă) că îți va fi ușor să cauți ce te interesează prin 63 de mesaje care au ca subiect ”Re: ȘEDINȚĂ”?


2. Adecvează subiectul continutului și păstrează-l concis, clar, explicit. Pune-te în locul destinatarului și vezi cât timp câștigi, cum te adecvezi situației și cum îți ordonezi prioritățile dacă faci asta.

3. "Pe net" e pardonabilă lipsa majusculelor, a formulărilor diabetoase și a lipsei de detalii din textul mesajului. Nu însă și maltratarea lexicului, a ortografiei și scrierii corecte... Atenția și respectul sunt direct proporționale cu gradul de asimilare și de manifestare a ocaziilor în care îți poți etala manierele elegante!


4.  Este impardonabil abuzul de majuscule atât la subiectul mesajului, cât (mai ales) în textul lui, atunci când scrii doar cu majuscule (adică). Textul devine ilizibil sau obsitor. Și poți afla singur(ă) din trei mișcări de mouse ce reprezintă utilizarea literelor mari...

5. Fă-ți un pustiu de bine și nu mai trimite mesaje cu mai mult de 2 preluări ale corespondenței anterioare, din același motiv ca în cazul punctului 1, atunci când ai nevoie să scormonești prin istorie...

6. De cele mai multe ori, dacă omul îți trimite un mesaj de tip e-mail nu o face doar de dragul relaționării. Confirmă documentele sau informația primite, răspunde atunci când simți că formulările duc la o întrebare implicită. Să ai reacție nu înseamnă doar ”Mulțumim!”.

7. Sunt o grămadă de servicii de găzduire/transfer a fișierelor de mari dimensiuni. Cât ar fi ele de "corporate", conturile de e-mail tolerează atașamente de max. 10 MB... 60 de MB de inutilități (de cele mai multe ori nesolicitate), niciodata!

8. Dacă tot te însuflețește trimiterea mesajelor în lanț, poate ai grijă să mai cureți adresele primite de la expeditorii ce te-u precedat. Vei fi la fel de neplăcut suprins(ă) ca și restul foștilor sau viitorilor destinatari ai mailului tău când generatorii de spam îți vor colinda inbox-ul.

9. Aceleași maniere elegante ce te fac atractiv(ă) pentru contemporani te vor asista în folosirea opțiunilor de cc: și bcc:, atât atunci când trimiți și când primești. Discernământul tău va face restul!

10. Creierul tău e o chestie vie iar capacitatea lui de adaptare/adecvare/învățare este fantastică. Poți verifica asta trimițând mesaje cu paragrafe mai mari de 3 rânduri, cuvinte mai lungi de 15 caractere și texte cu mai mult de 3 paragrafe pentru ca să te convingi cât de multă informație ai putut transmite și cum a fost receptată ea. 

[Însemnare predefinită, publicată automat.]

Niciun comentariu: