miercuri, 16 octombrie 2013

Cu ocaua mică la școală

Odată cu produsele pe care le comanzi pentru a fi consumate în localurile din rețea, angajații KFC îți pun pe tavă o hârtie colorată unde scrie că în ultimii 5 ani au adunat peste 172.000 EUR pe care i-au oferit unor cauze umanitare cu specific educațional. Ești încurajat să donezi, banii urmând a susține acordarea unor burse lunare de 250 de lei pentru 57 de elevi, alți 153 fiind incluși în grupul țintă. Uite-aici o parte din detalii.

Numerele sunt neverosimil de mici, așa ca am dat tava deoparte și, la un calcul rapid, mi-a ieșit că acești 172.000 EUR în 5 ani înseamnă puțin sub 35.000 EUR pe an, adica 2.866 pe lună.

Din datele disponibile online, profitul net pe anul trecut al companiei ce administrează afacerile mărcii în România este de 2,24 milioane EUR, cu 13 procente superior celui raportat în 2012. Am să simplific lucrurile presupunând că între 2008 și 2011 nu a fost o perioadă veselă pentru business și că (fără să-mi pierd vremea cu o documentare atentă) să consider creștere sensibilă și progresivă a profitului net pe anii anteriori, deci de minim de 1,5 milioane pentru 2008, 2009 și 2010, adică vreo 9 milioane EUR pentru ultimii 5 ani. Sau, în cel mai nefericit caz, 150.000 EUR profit net lunar, din care 2.866 cu destinație umanitară.

În primă fază, mi-a atras atenția valoarea asta, care e jenantă în comparație cu sume pe care 7-8 cetățeni responsabili le disponibilizează pentru a susține cauze și intervenții sociale profunde, lună de lună.

În al doilea rând, un calcul simplu îmi/ne arată că (de fapt) suma reprezintă doar 0,03% din profitul net. Și că (de fapt) e e chiar mai mică de atât, de vreme ce contribuie și clienți mărinimoși sau cu o imunitate scăzută la marketingul sclipicios ce se reclamă și responsabil social, caritabil or merituos. Și care se iluzionează că-i factor semnificativ al implicării și reformării relevante și autentice.

2 comentarii:

Bogdan Voicu spunea...

De fapt ar trebui raportat la profit brut, că partea din banii respectivi viraţi de KFC nu se impozitează.

Pe de altă parte e posibil ca organizaţia în cauză să aibă numeroase alte proiecte sociale, cel care ţi-a atras atenţia fiind doar unul dintre ele...

Andreï spunea...

Sigur e si profitul brut pe net la o cautare atenta.

Organizatia (partenera, pentru ca pp ca la ea te referi) face o gramada de lucruri. Si face si KFC-ul cateva... Doar ca subiectul nostru/meu e ce si cum comunica, argumenteaza, inspira.