miercuri, 30 aprilie 2014

Sistemul neeuropean de credite transformabile

Sunt vreo 10 ani de când am auzit despre sistemul creditelor transferabile de la unul dintre responsabilii sistemului educațional (la acea vreme). Celui care eram atunci chestia asta i-a părut foarte deșteaptă iar accesul la cunoaștere în forma propovăduită de reformatorii educației din România părea cel puțin provocator.

Mulți ani după, prieteni sau colegi mai tineri încă aflați în ciclul de licență îmi povesteau cum încercau să explice pereților dorința și normalitatea participării la activități interdisiplinare sau măcar accesul la cursuri academice din aceeași arie curriculară, în aceeași Universitate din București, dacă nu din pretinsul consorțiu UB - UBB - UAIC.

Eu trăisem însă aventura pe pielea mea! La finalizarea stagiului Erasmus, odată cu echivalarea creditelor, acești oameni minunați care sunt calamitățile secretarele facultății și-au ales după bunul lor plac acele module și cursuri care însumau numărul de credite necesare. Au rămas așadar doar în actele de studii de acolo, nu și în suplimentul de diplomă, conținuturi relevante și foarte utile acum în raport cu cerințele diferitelor poziții din piață.

Cât despre documente, eu mi-am făcut singur traducerea scrisorilor cu care m-am întors din străinezia, apoi m-am dus și le-am autentificat. Însă alți bursieri Erasmus n-au fost așa de norocoși... La momentul în care România asigura portofoliul european pentru multilingvism, funcționari competenți și cu mintea clară (oare tot absolvenți ai Universității din București?), măcelăreau suplimentele de diplomă. Și uite niște exemple despre cât de calificat și de competent e personalul de specialitate: 
  •  Methods in work and human resource psychology / Metodele muncii ale personalului in psihologie 
  • Analysis of learnins situation / Curs limba franceză 
  • Analysis of educational systems and comparative education / Curs practice de analiză a sistemelor educative și educație comparată 
  • Study of knowledge position of higher education studies / Studiul raportului la cultura studenților din învățământul superior 
  • Proiect / Project work
 „Sistemul” a învins Sistemul European al Creditelor Transferabile!

Niciun comentariu: